Vse o mačji meti.

macja-meta

Mačja meta spada v družino met. Meta je zelišče, katere listje, semena in cvetovi se uporabljajo za začinjanje hrane in v medicini. Obstaja okrog 250 vrst met in mačja meta je ena izmed njih. Listi mačje mete in stebla so kosmati, kot pri kodulji. Če liste mačje mete zmečkamo, te izpustijo aromatična olja, ki bo hitro privabilo mačke, ki bodo to listje pojedle. Ravno to aromatično olje ima moč, da se mačke spremenijo v slineče se blazneže.

Mačja meta ni vrsta mamila. Mačke imajo namreč izjemno občutljiv čut za voh, ki jim omogoča, da zaznajo aromatičen vonj mete. Mačja meta vsebuje nepetalakton. To je ta kemikalija, ki povzroči, da mačke podivjajo.

Večina mačk se v mačji meti povalja, se podrgne ob vse, kar je v bližini, nato pa omagano obleži. Nekatere pričnejo teči naokrog, kot da bi se jim zmešalo. Druge pričnejo celo godrnjati, stokati ali mijavkati. Te nore epizode običajno trajajo 10 minut ali manj. Takrat mačka rabi tudi do dve uri, da postane občutljiva na mačjo meto. Mačja meta tako mačke le sprosti, ne naredi pa jih odvisne.

Strokovnjaki niso prepričani, zakaj imajo mačke tako intenzivno reakcijo na kemikalijo nepatalakton, menijo pa, da posnema določene feromone, ki naredijo mačko izjemno srečno. Medtem ko naredi mačke razburljive, ko jo povohajo, pa jih potem, ko jo pojejo, naredi popolnoma zmehčane.

Občutljivost na mačjo meto je podedovana in približno 50 odstotkov mačk se nanjo ne odziva. Zato vaša mačka ni čudna, če se na mačjo meto ne odziva. Niti ne morete vedeti, če se mačka odziva na mačjo meto, vse dokler ni stara od tri do šest mesecev.

Pri nas dobite posušeno mačjo meto in meto v sreju.


Arhiv

Izdelava spletne strani in spletna promocija
K-M@RK